Projects | Homes | Cluain

Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Exterior
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Exterior
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Exterior, interior - Lobby, interior - Hall
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Interior - Kitchen
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Interior - Kitchen, interior - Living Room
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Interior - Bathroom
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Interior - Stairwell
Cluain, Inverugie, Aberdeenshire, Scotland - Interior - Lounge

Details

Client:

Private Client

Location:

Inverugie, Aberdeenshire, Scotland

Completed:

2015

Summary

Situated on the outskirts of Peterhead this semi-rural site near the river Ugie was the home to a 1950’s bungalow that was past its best. Our client was looking for a generous family home that related strongly to the large garden and the river.

Our brief was to create a 4 bedroom house with open plan everyday living. The primary objective for the new build was to utilise the garden space as well as morning/evening sun into the principal living rooms.

The rural setting of Inverugie lends itself to an agricultural vernacular architecture. The proposal is sensitive to its locality and evolved from traditional agricultural buildings, reflective in scale and massing with narrow elongated forms with 45° pitched roofs in an H-shaped courtyard arrangement.

Three forms which make up the floor plan twist themselves on the site relative to their use through-out the day/night. The West and mid wing is oriented onto the North/South axis taking full advantage of solar gains through-out the day.

Entrance to the property is via the central form which is broken with glazing creating a vista from the front through the house and beyond to the garden. The central form is the lowest at single storey with a cathedral ceiling internally. A heavily glazed South elevation floods the living areas with natural light. The East wing becomes the serviced part of the building comprising kitchen, dining, utilities and garage area. This wing is 1 ½ storey – the kitchen/dining area also taking advantage of a cathedral ceiling and the upper floor of the garage lending itself to storage. The West wing of the building is also 1 ½ storey and comprises 4 bedrooms, 2 en-suites and an evening sitting room with terrace. The fit out internally will be high quality in terms of fixtures and finishes.

External finishes are reflective of surrounding properties with a combination of render walls which are broken by introducing timber cladding at upper levels. Elevations are broken with proportionate openings reminiscent of traditional farm buildings and tractor sheds. Horizontal timber louvers over some glazed areas introduce the idea of the timber ventilation louver of drying sheds. Roofs are clad in slate with traditional lead detailing and a flat roof canopy over the entrance area and boot room will have a traditional lead batten roof.

Team

Contractor:

Bancon Construction

Structural Engineer:

Waterman

Quantity Surveyor:

McCue & Porter

Copyright © 2018 HRI Architects Limited 20/05/2018