Projects | Homes | Hillside Chalet

Hillside Chalet, Salen, Acharacle, cotland - Exterior
Hillside Chalet, Salen, Acharacle, cotland - Exterior
Hillside Chalet, Salen, Acharacle, cotland - Interior

Details

Client:

Private Client

Location:

Salen, Acharacle, Scotland

Completed:

2015

Summary

Hillside Chalet, as the name suggests, is a Finnish timber chalet dating to the 1970’s situated upon a steeply sloping hillside. Typical of the landscape the chalet is situated on a mix of peat and rock that presents numerous challenges to any building. The site was very restricted too by the landscape so the design required to create the required additional floor space to be created on two levels. The chalet is surrounded by well-established trees so the two story solution allowed views out over Loch Sunart.

The existing chalet was timber clad and painted black. This had a direct influence on the new design. To address the ground conditions a series of mini piles were forms to take the load from the timber post and beam structure via galvanised steel plates into the concrete that was dowelled into the rock. Timber featured strongly in the building, our client loved oak, so the new kitchen was bespoke oak fronted. Oak beams and columns featured internally against plain white finishes. Our client selected various stone tiles for floors and walls in warm tan shades.

The new extension is highly insulated and has a ‘thermodynamic’ heating system that is similar to the heat removing panel on a refrigerator except it is in reverse. This provides constant background heat that is supplemented by a wood burning stove.

Team

Contractor:

Ochilview Construction

Structural Engineer:

Fairhurst

Copyright © 2018 HRI Architects Limited 20/05/2018